Udvostručio se broj građana BiH koji traže azil u Europskoj uniji

Broj građana Bosne i Hercegovine koji traže azil u zemljama-članicama Europske unije naglo je povećan i to je razlog zbog kojega se unutar EU razmatraju mehanizmi moguće suspenzije bezviznog režima s tom zemljom, potvrdila je Tanja Fajon, izvjestiteljica Europskog parlamenta za pitanja vizne liberalizacije.

U izjavi koju u petak prenose banjalučke Nezavisne novine Fajon je kazala kako je samo u protekla tri tjedna broj azilanata iz BiH u državama EU povećan za 97 posto.

Takve podatke prikupila je Agencija EU za kontrolu vanjskih granica (FRONTEX), a oni su bili povod da nekoliko članica Unije ponovo pokrene pitanje moguće suspenzije bezviznog režima sa BiH, kojega je ta zemlja dobila početkom 2011. godine.

Najviše podnositelja zahtjeva za azilom registrirano je u Švedskoj. “Trenutačno raspravljamo o uvođenju mehanizama za privremenu suspenziju viznog režima”, kazala je Fajon naznačivši kako će suspenzija svakako uslijedili ne počnu li iz BiH i regije početi stizati pozitivne vijesti o rješavanju tog problema.

Tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić potvrdio je kako su vlasti u toj zemlji svjesne problema i nastoje ga riješiti.

Kazao je kako je i osobno prije tri tjedna zbog toga boravio u Švedskoj te kako je s tamošnjim vlastima dogovoren mehanizam komunikacije s ciljem suzbijanja ilegalnih migracija.

Prema podacima kojima raspolažu vlasti u BiH, u Švedskoj je tijekom 2011. godine azil zatražio 981 bosanskohercegovački državljanin. Riječ je uglavnom o Romima koji tamo odlaze organizirano.

Slične probleme BiH je prošle godine imala s brojnim državljanima koji su azil tražili u Belgiji, no uz koordinaciju s vlastima u Bruxellesu problem je riješen tako što je ubrzan postupak rješavanja takvih zahtjeva i ubrzano vraćanje lažnih azilanata u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*