Veleposlanici PIC-a traže od Krišto da povuče odluku o imenovanju sudaca Ustavnog suda FBiH

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) izražava jaku zabrinutost u vezi s aktivnostima koje je poduzela predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, a sa kojim su se potpredsjednici Federacije BiH na početku suglasili, da imenuje sudce Ustavnog suda Federacije BiH ne obazirući se na relevantne nadležnosti Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i Parlamenta Federacije BiH utvrđene u Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u izjavi veleposlanika zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira objavljenoj u četvrtak, Upravni odbor naglašava da Odluka predsjednice Federacije BiH od 3. veljače predstavlja udar na institucije na državnoj razini i na temeljno načelo neovisnosti pravosuđa od politike.

– U skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine, Upravni odbor PIC-a naglašava da je moguće imenovati samo kandidate koje predloži Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, a njihovo imenovanje potom treba odobriti Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Zbog navedenog, Upravni odbor PIC-a apelira na predsjednicu Federacije BiH da bez odlaganja poništi svoju odluku.

Podsjetimo, odluka predsjednika Federacije BiH Borjane Krišto i potpredsjednika Mirsada Kebe i Spomenke Mičić o imenovanju tri člana Ustavnog suda FBiH donesena 3. veljače odnosni se na izbor Miloša Babića iz reda srpskog, Dženane Hadžiomerović iz reda bošnjačkog i od ranije spornog Andrije Kolaka iz reda hrvatskog naroda za suce Ustavnog suda FBiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je izjavio da spomenuta odluka krši Ustav FBiH po dvije osnove.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*