Znate li tko je napisao stihove “Još i danas teku suze jedne žene”

Medijska promocija knjige «Mjesečeve suze» Namika Tarabića i glazbenog CD-a «Hit kolekcija-Namik Tarabić» održana je, u organizaciji Udruge «Libertas», u utorak 28. lipnja 2011. godine, u sarajevskom klubu «SSH».

Knjigu i glazbeni nosač zvuka Namika Tarabića, tekstopisca rodom iz Kladnja i s mjestom prebivališta u Zagrebu, čije su pjesme otpjevale brojne zvijezde hrvatske glazbene scene, predstavili su prof.dr. Besim Spahić i profesor sociologije i producent Marijo Pejić.

Sve su se laste vratile sa juga, Još i danas teku suze jedne žene, Srce ti je kamen i Dal’ se sjetiš nekad mene – samo su neke od pjesma koje su nastale na stihove Namika Tarabića.

– Na ovaj način pokušali smo ispraviti nepravdu koja se sustavno čini tekstopiscima, toj samozatajnoj i prešućivanoj vrsti umjetnika. Mnogi se gotovo nikada nisu zapitali tko je autor stihova neke pjesme koju smo stotinama puta čuli na radiju u izvedbi poznatih pjevača. Ako konzumenti zabavne glazbe razmišljaju o autorima, obično podrazumijevaju da je skladatelj pjesme ujedno i pisac teksta, što u velikom broju slučajeva nije istina. Tarabićeve pjesme nisu tipična poezija, jer on nije težio bogatstvu rječnika, stila i metaforike, već metrici i ritmu prikladnim za popularnu glazbu. To su pjesme za pjevanje i slušanje, istaknuo je prof. Marijo Pejić.

«Tarabićeve pjesme uglazbljivali su skladatelji Đorđe Novković, Đelo Jusić, Zrinko Tutić, Vanja Lisak, Rajmond Ruić, Nikola Garašić, Dane Bičanić, Zoran Jašek i Toni Eterović, dok su njegove tekstove, među ostalima, otpjevali Mišo Kovač, Lidija Percan, Duško Lokin, Džo Maračić Maki, Tomislav Ivčić, Mladen Grdović, Dalibor Brun, Vlado Kalember, Doris Dragović, Duško Jaramaz, Miro Ungar, Zdenka Kovačićek, Darko Domjan, Alaga Gagić… Tarabićeve pjesme su jednostavne i emotivne i zbog toga ih je publika i prihvatila» , istaknuo je prof. dr. Besim Spahić.

Autor Namik Tarabić u svom je obraćanju kazao da je Đorđe Novković bio njegov najznačajniji suradnik, koji je prepoznao njegov talent i uveo ga u svijet glazbe.

– Nikada ne bih mogao napisati pjesme poput Dabogda te voda odnijela ili Ostani đubre do kraja. To nije moj stil i moj rječnik. Ljubav, vjera, nada i solidarnost su teme mojih pjesama. Zbog toga sam angažiran i oblastima dječje i duhovne glazbe, kazao je Tarabić.

Na kraju promocije profesor Spahić interpretirao je uz gitaru Tarabićeve pjesme «Još i danas teku suze jedne žene» i «Srce mi je kamen», a glasom mu se pridružio i glazbenik Jakša Jurjević.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*